Het kabinet heeft ABN Amro gevraagd om zich voor te bereiden op een beursgang. Die beursgang zal op zijn vroegst over anderhalf jaar plaats vinden. Over zes maanden neemt minister Dijsselbloem een besluit over verzekeraar ASR.

ABN Amro is gevraagd zich voor te bereiden op een beursgang, zo maakte de bank vrijdag bekend. Het kabinet zal dan  over een jaar oordelen of de bank er klaar voor is. De daadwerkelijke beursgang kan op zijn vroegst over een anderhalf jaar plaatsvinden.

Andere opties, zoals een onderhandse verkoop aan bijvoorbeeld pensioenfondsen of een overname van de bank door een concurrent, zijn op dit moment niet in beeld bij gebrek aan interesse, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdagmiddag in een toelichting op de toekomst van de in 2008 genationaliseerde bank.

Desondanks sloot Dijsselbloem niet uit dat er in een later stadium alsnog naar alternatieven voor een beursgang wordt gekeken.

Dijsselbloem sloot ook niet uit dat de verzelfstandiging van de bank nog langer op zich laat wachten als ‘de bank er nog niet klaar voor is, of als wachten in het belang is van de belastingbetaler.’

De staat zal na een beursgang geen belang aanhouden in de bank. Wel wordt er in het geval van een beursgang een beschermingsconstructie opgetuigd om ABN Amro te beschermen tegen vijandige overnames. In 2007 viel de bank ten prooi aan een vijandige overname door een trio van internationale banken: Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Een jaar later moest de Nederlandse tak ABN Amro tijdens de kredietcrisis halsoverkop gered worden door de staat, samen met Fortis Nederland.

Verlies

De bank ABN Amro en verzekeraar ASR zullen in elk geval veel minder opbrengen dan het bedrag dat de overheid er in heeft geïnvesteerd.

De huidige waarde van ABN Amro wordt geschat op 15 miljard euro, terwijl de overheid er 21,6 miljard euro heeft ingestoken. ASR wordt nu geschat op 2,3 miljard euro, maar staat voor meer dan het dubbele in de boeken.

Interesse voor ASR

Verzekeraar ASR is net als ABN Amro gevraagd om zich voor te bereiden voor een beursgang. Maar volgens Dijsselbloem is er interesse in de markt voor de verzekeraar waardoor verkoop ook een reële optie is.

Het definitieve besluit over ASR volgt over een half jaar, dus begin 2015.

Strengere regels financiële buffers

In zijn persconferentie stelde Dijsselbloem dat hij zich in Europa hard zal maken voor nog strengere regels ten aanzien van de leverage ratio van banken. Hierbij gaat het om het ‘kale’ eigen vermogen van een bank als percentage van het balanstotaal. Dijsselbloem wil dat de leverage ratio 4 procent gaat zijn tegenover de 3 procent die nu in Brussel rondzingt.

Lees ook

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl